Przewodnik po kawie - Top 10 pytań i odpowiedzi na temat kawy
Czy w poszukiwaniu idealnego doświadczenia kawowego natknąłeś się również na terminy i wyrażenia, których nie rozumiesz? Dzięki temu artykułowi postaramy się wyjaśnić kilka najczęściej używanych terminów, abyś mógł stać się ekspertem w dziedzinie kawy i nie kupić niczego niewłaściwego.
Arabica i Robusta - na czym polega różnica?
Wszystkie ziarna kawy pochodzą z krzewu kawowca, którego łacińska nazwa to Coffea. Mimo że istnieje ponad 100 różnych odmian, Arabica i Robusta stanowią 99% światowej produkcji kawy.
Arabica jest najstarszym znanym ziarnem kawy używanym do parzenia kawy i do dziś pozostaje najpopularniejszą odmianą. Arabica charakteryzuje się lekko słodkim i łagodnym smakiem. Roślina Arabica jest trudna w uprawie, ponieważ rozwija się w bardzo szczególnym charakterze i środowisku, najlepiej na dużej wysokości i bez większych wahań temperatury. Z tego powodu jest też droższa w zakupie. Arabica ma wysoką zawartość naturalnego cukru, który uwalnia się podczas palenia ziaren, dlatego kawa z ziarnami Arabica często ma lekko karmelowy smak.
Robusta to roślina kawowa, która jest łatwiejsza w uprawie niż Arabica. Dobrze rozwija się na plantacjach, w szerszym zakresie temperatur i nie jest tak podatna na atak owadów i choroby. Kawa ta ma bardziej gorzki smak, wyższą zawartość kofeiny i jest stosowana głównie w mieszankach z Arabiką oraz do produktów z kawą rozpuszczalną. Robusta jest szczególnie ceniona we włoskiej tradycji kawowej, gdyż jej wyjątkowy smak doskonale sprawdza się w napojach na bazie espresso.
Zobacz nasz wybór całych ziaren kawy.
Kompatybilne kapsułki do kawy?
Kompatybilne kapsułki są czasami określane jako "kopie kapsułek". Niestety jest to nieco mylące, ponieważ kapsułki kompatybilne nie są zwykłymi kopiami, ale są to kapsułki w takim samym kształcie jak kapsułki oryginalne i z kawą, która w wielu przypadkach jest co najmniej tak dobra jak kawa w kapsułkach "oryginalnych". Zaletą kompatybilnych kapsułek jest niższa cena, jednocześnie, w przypadku zdecydowanej większości marek, jakość jest na najwyższym poziomie - nie musisz więc iść na kompromis. Używanie kompatybilnych kapsułek nie ma również wpływu na gwarancję Twojego ekspresu.
Czym są Lungo, Ristretto i Espresso?
Zasadniczo istnieją trzy różne sposoby parzenia kawy na tym samym systemie.
Espresso to mała filiżanka kawy przygotowana poprzez przetłoczenie wrzącej wody przez zmieloną kawę pod wysokim ciśnieniem. Kawa może być z różnych ziaren i wypalona dokładnie tak, jak chcemy, ale zasadniczo espresso jest gęstszą i bardziej intensywną filiżanką kawy niż ta, którą znamy z ekspresu z filtrem. Espresso jest używane z mlekiem w różnych ilościach do przygotowania caffe latte, cappuccino, americano i innych popularnych specjałów kawiarnianych.
Lungo przygotowuje się w taki sam sposób jak espresso, ale podczas gdy zwykłe espresso trwa zazwyczaj około 20-30 sekund, lungo może trwać dwa razy dłużej. Do lungo nie używa się więcej kawy niż do espresso - wystarczy więcej wody. Stąd nazwa lungo, co oznacza "długi". Lungo ma zazwyczaj nieco bardziej gorzki smak niż espresso, ale bardziej przypomina "zwykłą" filiżankę kawy.
Ristretto to przeciwieństwo lungo “długi”, czyli "krótka". Ristretto jest niezwykle intensywne i zawiera tylko połowę mniej wody niż espresso, ale wykorzystuje taką samą ilość kawy. Dlatego na kawach często podaje się ristretto ze szklanką wody, żeby nie przytłoczyć się smakiem.
Koncepcje te znajdują szerokie zastosowanie w kapsułkach Nespresso. Zobacz naszą ofertę kapsułek do Nespresso
Co to jest "Crema"?
W kilku opisach produktów - także tych, które znajdziesz u nas - możesz natknąć się na słowo "crema". Crema to pianka, która tworzy się na kawie podczas jej parzenia pod wysokim ciśnieniem. Pianka powstaje, gdy naturalne olejki z ziaren kawy zostają wyciśnięte, tworząc delikatną warstwę pianki na wierzchu filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Nie tylko wygląda apetycznie, ale także uwalnia wspaniały aromat.
Co to jest Americano?
Jak sama nazwa wskazuje, Americano to napój wywodzący się z Ameryki, z USA. Americano składa się z porcji espresso z dodatkiem gorącej wody i dlatego jest bardzo podobne do klasycznej filiżanki kawy pod względem wielkości i siły smaku. Smak jednak różni się od tradycyjnie parzonej kawy, która jest zazwyczaj bardziej gorzka i kwaśna niż bardziej lekko słodkie espresso. Americano nie należy mylić z lungo, które również jest większą filiżanką, ale w której cała woda przepływa przez kawę, przez co staje się ona bardziej gorzka.
Café Au Lait, Latte Macchiato, Cappuccino, Flat White czy Cortado? Który z nich powinieneś wybrać?
Jeśli wolisz swoją kawę z mlekiem, jest mnóstwo opcji. Dlatego może być również trudno zdecydować, którą z nich wybrać. Poniżej postaraliśmy się opisać kilka najpopularniejszych wariantów.
W ostatnich dekadach nastąpiła prawdziwa kawowa rewolucja, która zmieniła nasze kawowe przyzwyczajenia z klasycznej czarnej kawy na pyszne kawowe i kawiarniane specjały. Jednym z nowych klasyków jest Cappuccino, czyli napój na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka. Napój ma łagodny smak i gładką konsystencję. Cappuccino jest zazwyczaj podawane w kubku i ma wielkość zwykłej filiżanki kawy. Cappucino składa się z około 80% mleka i 20% kawy.
Latte Macchiato to łagodny napój kawowy na bazie espresso charakteryzujący się trzema warstwami, na które składają się gorące mleko, espresso i zwiewne spienione mleko. Warstwy powstają dzięki szczególnej kolejności mieszania. Latte Macchiato występuje również w wielu wariantach, w tym z różnymi dodatkami smakowymi. Napój ten składa się zazwyczaj z około 75% mleka i 25% kawy.
Flat White to nowszy faworyt, który stał się szczególnie popularny w ostatniej dekadzie. Flat White jest podobny do Caffe Latte, ale zawiera więcej kawy. Mleko, jest także mniej spienione niż w Latte. Napój ten jest preferowany przez wielu, którzy lubią kawę z mlekiem, ale bez jej nadmiernego wzmacniania. Flat White składa się z około 75% mleka i 35% kawy.
Cortado to mały, ale niezwykle mocny napój kawowy na bazie espresso. Składa się on z porcji espresso, z mniej więcej taką samą ilością mleka, które jest spienione, ale nie staje się pianką. Cortado, podobnie jak espresso, jest napojem, który należy sączyć i delektować się nim powoli, małymi łykami - z odrobiną cukru, jeśli ktoś lubi. Cortado składa się z 50% mleka i 50% kawy.
Café Au Lait pochodzi z języka francuskiego i oznacza po prostu - kawa z mlekiem. W przeciwieństwie do klasycznej filiżanki kawy z mlekiem z lodówki, w Café Au Lait mleko jest podgrzewane, a w przeciwieństwie do Caffe Latté, mleko nie jest spieniane. Dzięki temu powstaje przyjemna i starannie wyważona kawa, w której jest miejsce zarówno na smak i moc kawy, jak i na gładki i słodki smak mleka. Café au Lait zazwyczaj składa się z 50% mleka i 50% kawy, ale może się różnić, tak że zawartość kawy jest większa.
Co to jest Cold Brew?
Cold Brew nazywana jest również kawą parzoną na zimno i powstaje poprzez powolne parzenie kawy z zimną, lub o temperaturze pokojowej, wodą. Technika ta wywodzi się z Japonii, gdzie od wieków używana jest do parzenia herbaty.
Cold Brew zaparza się po prostu poprzez zmieszanie zmielonej kawy z wodą, którą następnie przechowuje się w lodówce przez 12-24 godziny. Następnie napój filtrowany jest przez klasyczny filtr do kawy. Metoda parzenia tworzy kawę o zupełnie innym profilu smakowym, ponieważ zimna woda inaczej oddziałuje na jej naturalne olejki i kwasy tłuszczowe. Cold brew podaje się zazwyczaj na zimno z kostkami lodu - ewentualnie z odrobiną mleka i cukru.
Do parzenia Cold Brew zaleca się używania świeżo zmielonej kawy. Nasz wybór kaw ziarnistych można zobaczyć tutaj.
A co ze środowiskiem - Fairtrade, UTZ, Organic i cała reszta?
Jeśli jesteś uzależniony od kawy, ale chcesz być także przyjazny dla środowiska, istnieje istna dżungla etykiet, których należy szukać. Niektóre z nich są prywatne, przyznawane przez fundacje, niektóre krajowe, a jeszcze inne międzynarodowe. Ich wspólną cechą jest to, że mają na celu poprawę warunków zarówno dla przyrody, jak i środowiska lokalnego, ale różnica polega na narzędziach, finansowaniu i, co nie mniej ważne, celach.
Zarówno Fairtrade jak i UTZ to oznaczenia, które dążą do stworzenia optymalnej równowagi między naturą a środowiskiem, ale nie są tożsame z ekologią. Wybierając produkt oznaczony jednym z nich, można mieć pewność, że zainwestowano zarówno w rolnictwo, jak i w rolników, którzy są szkoleni i edukowani, aby uprawiać w najlepszy sposób, ale i z poszanowaniem przyrody.
Jeśli zależy Ci na produktach ekologicznych, warto poszukać zarówno unijnego oznakowania ekologicznego, ale są też kraje, w których obowiązują bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące oznakowania ekologicznego.
Sprawdź naszą ofertę ekologicznych kaw ziarnistych.
Jak długo można przechowywać kawę?
Kawa zapakowana próżniowo ma długi termin przydatności do spożycia, najlepiej powyżej 6 miesięcy. Jednak gdy tylko próżnia zostanie przerwana, termin przydatności do spożycia skraca się - a w przypadku kawy mielonej aromat w niej zawarty znika prawie całkowicie już po 14 dniach, jeśli nie przechowujemy jej hermetycznie po użyciu. Ważne jest, aby otwartą kawę przechowywać w suchym, ciemnym i szczelnym miejscu - bez innych produktów spożywczych, które mogłyby uwolnić aromat.
Kapsułki z kawą również są pakowane próżniowo, dlatego mogą być przechowywane przez długi czas.
Co to znaczy wypalanie kawy?
Palenie kawy to proces ogrzewania, który pomaga uformować aromat i smak z surowych ziaren kawy. Tutaj przedstawiamy przegląd tego, co palenie kawy oznacza dla kawy w ogóle.
Jasno palona kawa
Kawa jasno palona ma jaśniejszy kolor niż kawa średnio palona, Kawa wydaje się jaśniejsza i łagodniejsza.
Jakie są cechy charakterystyczne kawy jasno palonej?
- Kolor jasnobrązowy
- Sucha powierzchnia
- Wysoka kwasowość
- Owocowy, słodki aromat
- Zachowuje oryginalne właściwości kawy
- Lekkość
- Wysoka zawartość kofeiny
Kawa średnio palona
Najczęściej spotykane pieczenie to średnie pieczenie. Tutaj kawa zachowuje wiele ze swoich smaków. Kawa średnio palona jest często używana do kawy z filtra, parowaru i kawy rozpuszczalnej.
Jakie są cechy charakterystyczne kawy średnio palonej?
- Kolor brązowy
- Sucha powierzchnia
- Zrównoważony smak i kwasowość
- Lekka słodycz w smaku
- Średnia zawartość kofeiny
Kawa ciemno palona
Kawę ciemno paloną można poznać po tym, że jest ciemnobrązowa, prawie czarna. Smak jest mocny i solidny, z czekoladowym posmakiem. Ten rodzaj kawy jest najczęściej używany jest do espresso.
Jakie są cechy charakterystyczne ciemnej kawy?
- Kolor ciemnobrązowy
- Lekko naoliwiona powierzchnia
- Silny smak i aromat
- Słodko-gorzki posmak
- Niska kwasowość
- Średnia zawartość kofeiny